Petronellan tarina

Ravintola Petronella on korkealaatuinen ruokapaikka, jonka toiminnan lähtökohtana ovat hyvä ruoka ja viihtyisä ympäristö. Tervetuloa herkuttelemaan!

Kuka oli Petronella?
Kultamiesten muistoihin on nimensä jättänyt Sylvia Petronella van der Moer, hollantilainen lehtinainen ja seikkailijatar. Sylvia Petronella kuuli vuonna 1949 ensimmäisen kerran Lapin Kullasta ja kullankaivajista linja-automatkalla Rovaniemeltä Ivaloon. Kultakuume tarttui 26-vuotiaaseen Petronellaan: hän kulki Laanilan kultavaltausten kautta Sotajoelle ja Ivalojoen Kultalaan, ja sieltä edelleen kairan poikki Lemmenjoelle. Petronella toimi mm. kultamiesjoukon kokin apuna ja viihtyi kultamailla hyvin, mutta passittomana ja hotellikarkurina hänet karkotettiin maasta.

Syvän vaikutuksen ja pysyvät muistot Sylvia Petronella on aikansa kanssaihmisiin tehnyt vain neljän kuukauden pituisen vierailunsa aikana: Lemmenjoen maisemissa on kaksi pyöreälakista vaaraa nimetty ”Petronellan Kukkuloiksi”. Järjestivätpä jurot erämaiden kulkijat keskenään myös sen, että olisivat oikeudenkäynnissä maksaneet Sylvia Petronellan velat ja sakot – sekä hoisivat byrokratian niin, että kaunottarelle olisi järjestynyt työluvan ansiosta mahdollisuus palata kultamaille jatkamaan kultakämppien emäntänä. Aiheesta lähetetty kirje ei kuitenkaan saanut kohteelta vastakaikua: Petronella oli iäksi mennyt. Hänen myöhemmät vaiheensa ovat jääneet yhtä hämäriksi kuin aika ennen Lapin vierailua. Sekä hollantilaista että suomalaista mediaa kiinnostaneen naisen jäljet katosivat Yhdysvaltoihin ja asiasta tietävät ovat pysyneet kovin vaitonaisina.

Mitä Petronellasta sitten tiedetään varmasti? Se, että hän oli lämmin, vieraanvarainen ja persoonallisuudeltaan sekä ulkomuodoltaan unohtumaton. Neito rakasti Lappia ja kulki siellä kuin kotonaan. Juuri tällaista perintöä jatkaa Ravintola Petronella: tarjoaa lämpimiä elämyksiä ja muistoja, jotka kestävät.

Lähde: Petronella – Unelma elää, Sylvia Petronella Antoinette van der Moerin tarina syksystä Lemmenjoella. Lapin Legendat –sarja (Ukko-Media Oy, Inari)

Later history of Petronella
Petronella passed away in January 2014 while with her daughter in the United States. It was her wish for her ashes to be scattered at Lemmenjoki. Fulfilling this, her daughter brought Petronella’s ashes to Lemmenjoki and to the Pyrkyri section of the Inari cemetery. A memorial plaque for Petronella was affixed to the new monument at the gold diggers’ cemetery, Tuhkapyrkyri.

Source: Wikipedia https://fi.wikipedia.org/wiki/Sylvia_van_der_Moer